Kan ik mijn auto online exporteren

Een auto uitvoeren vergt nogal wat geregel. Je gaat ervoor naar een RDW-keuringsstation, een RDW-balie of een RDW erkend bedrijf voor export. Als je een papieren kentekenbewijs hebt, neem je het Tenaamstellingsbewijs deel IB mee, het overschrijvingsbewijs, een geldig legitimatiebewijs, en kentekenplaten. Als je een kentekencard hebt, neem je die mee, en de Tenaamstellingscode, een geldig legitimatiebewijs, en de kentekenplaten. Voer je de auto uit voor een bedrijf, dan heb je ook een kopie uittreksel van de Kamer van Koophandel nodig.

Als je het overschrijvingsbewijs of de Tenaamstellinscode niet (volledig) hebt, moet je de aanvraag bij een RDW-balie of –keuringsstation doen, en, als het kentekenbewijs deel II voor uitvoer op de naam van de koper moet komen, neem je de koper ook mee.

Vervolgens meldt de RDW het voertuig af in het kentekenregister, nadat je de kosten hebt betaald. Je levert de kentekenplaten in, en ontvangt het vrijwaringsbewijs, het Tenaamstellingsbewijs (Deel IB), en een papieren kentekenbewijs deel II voor uitvoer. De gegevens van degene die het voertuig op uitvoer heeft laten zetten staan op dat kentekenbewijs.

Als dit allemaal geregeld is, kun je de auto gaan uitvoeren. Je hebt daarvoor wel uitvoerkentekenplaten nodig, die 14 dagen geldig zijn. Je kunt dan ook beter meteen met de daadwerkelijke uitvoer beginnen, als je ze ontvangen hebt. Op het langer rijden met die tijdelijke kentekens staat een forse boete.

Nu kan je gelukkig online ook wel het één en ander regelen: een RDW erkend bedrijf voor export kan een groot deel van het proces van je overnemen. Natuurlijk moet je de juiste papieren en de kentekenplaten wel inleveren, maar het scheelt wel wat rompslomp.