Milieuvriendelijk rijden

Milieuvriendelijk rijden kan op verschillende manieren. De meest zuinige manier is natuurlijk geheel zonder brandstof rijden.

Je koopt een elektrisch voertuig, en je laadt hem iedere dag op. Benzinekosten hoef je niet meer te betalen, en de belastingkosten zijn ook lager, want de overheid stimuleert elektrisch rijden.  Vanwege het voordeel voor het milieu.

Een nadeel daarvan is wel, dat je aangewezen bent op niet bezette laadpalen op het moment dat je de auto op moet laden. Als je alleen korte ritjes maakt is dat niet zo erg, dan kun je hem in principe steeds thuis opladen. Maar bij langere ritten moet je wel een laadpaal zoeken, die niet bezet is.

Nu zijn er wel heel wat ontwikkelingen op dit gebied: er is een app, waarmee je contact op kunt nemen met iemand die een laadpaal bezet houdt. Dan weet je ongeveer hoe lang je nog moet wachten, zodat je eventueel kunt besluiten naar een andere laadpaal te gaan. En in sommige gevallen is diegene eigenlijk al klaar met laden, maar heeft hij er nog niet aan gedacht, of nog geen tijd voor vrij kunnen maken, om de auto weg te halen bij de laadpaal.

Ook is men een systeem aan het ontwikkelen, waarbij je een lege accu kunt inruilen voor een volle. Als dat in werking wordt gesteld, zal dat veel tijd en moeite schelen: dan is de elektrische auto al weer opgeladen in minder tijd dan een benzineauto nodig heeft om te tanken.

Ook de actieradius en de prijs van de accu’s is in ontwikkeling.

Maar als je daar niet op wilt wachten, kun je ook overwegen een hybride auto aan te schaffen. Of één die de brandstof optimaal gebruikt, en er dus minder van nodig heeft.

Welke manier je kiest, dat is aan jou.